محمدرضا پهلوی در ۲۶ دیماه ۱۳۵۷ و درسی و هفتمین دوران دیکتاتوری خود وقتی مقاومت، مقابله و تظاهرات مردم را علیه خود دید و متوجه شد که هیچکس در ایران او را نمیخواهد چارهای جز فرار از کشور ندید. امام خمینی (ره) در همان ایام فرمودند: «خروج شاه طلیعه پیروزی است.»
شاید برای جوانان این پرسش شکل بگیرد که چرا مردم انقلاب کردند؟ بهترین پاسخ به چرایی انقلاب را خود شاه پاسخ داده است؛ آن هم درست زمانی که در بیانیه خود در ۱۵ آبان ۵۷ از رادیو و تلویزیون ایران سخن میگوید؛ شاه در آن سخنرانی صریحاً میگوید که من صدای انقلاب شما را شنیدم. من انقلاب شما را تأیید میکنم. من در کنار انقلاب شما هستم. در آن سخنرانی چرایی انقلاب را توضیح میدهد و میپذیرد که ظلم کرده، فاسد و وابسته بوده و قول میدهد که از این به بعد سیاست مستقل ملی داشته باشد، قانونشکنی نکند و قول میدهد از این پس قانونمند و پیرو مذهب شیعه اثنا عشری باشد؛ بنابراین وقتی رئیس یک کشور رسماً اعتراف به فساد، ظلم و وابستگی میکند، مردم هم حق داشتند انقلاب کنند. برای نمونه یکی از اقدامات جنجالی دربار دیکتاتور پهلوی مبارزه جدی با مقولات دینی و به ویژه حجاب بود؛ اهمیت این موضوع برای رژیم دیکتاتور پهلوی به قدری حیاتی بود که آنتونی پارسونز، آخرین سفیر انگلیس در ایران، در کتاب «غرور و سقوط» خود در این باره مینویسد: «گروه تئاتر در خیابان اصلی و مرکز خرید شیراز فروشگاهی را برای نمایشهای خود اجاره نموده بود. نیمی از نمایشهای این گروه در داخل مغازه و نیم دیگر در پیاده روی بیرون مغازه انجام میشد. در یک صحنه که در پیادهرو اجرا میشد، مردی (لخت یا بدون شلوار درست به خاطر ندارم) لباسهای زنی را پاره میکرد و به او تجاوز مینمود (تجاوز واقعی بدون تظاهر و صحنهسازی). تأثیر این صحنههای عجیب و مشمئزکننده برمردم خوب شیراز به سختی قابل تصور است. این نمایشهای شنیع، توفان اعتراض مردم را که به مطبوعات و تلویزیون نیز کشیده میشد برمیانگیخت. به خاطر میآورم که این مسئله را به شاه متذکر شدم و اضافه نمودم اگر همین نمایش در خیابان اصلی «منچستر» اجرا میشد، هنرپیشهها و بانیان این جریان همه به دردسر میافتادند. شاه با بیخیالی خندید!»
ایران، یکی از مهمترین قدرت سایبری جهان.
اما در مقابل انقلاب اسلامی برای مردم کشور اقداماتی را فراهم کرد که موسسهها و دانشکدههای دشمن هم به پیشرفت و موفقیت آن معترفند. برای نمونه اندیشکده «مرکز بلفر برای علوم و امور بینالمللی» که بخش پژوهشی دانشگاه هاروارد است، در یکی از مهمترین گزارشهای خود در سال ۲۰۲۱ میلادی به طور ریشهای تواناییها و منطق حاکم بر فعالیتهای سایبری کشورمان را بررسی کرده است.
«جیمز شایرز» و «مایکل مکگتریک» نویسندگان این مقاله پژوهشی اعتقاد دارند: سرعت فزاینده تحولات سایبری تهاجمی از سوی ایران و دشمنانش از جمله ایالاتمتحده و اسرائیل، باعث شده است تا بسیاری از تحلیلگران غربی این فعالیتها را به عنوان اقدامات تلافیجویانه برچسبگذاری کنند؛ با این حال، چنین تفسیری کاستیهای نظری و تجربی قابل توجهی را با خود به همراه دارد.
کارشناسان دانشگاه هاروارد در گزارش خود تصریح کردهاند: «در یک دهه گذشته آمریکا، اسرائیل و دیگر کشورها، عملیاتهای سایبری گوناگونی را علیه ایران ترتیب دادهاند و تهران نیز اقدامات متعددی را در همین حوزه علیه دشمنانش انجام داده که در برخی مواقع از سوی کارشناسان به عنوان پاسخی به تجاوزات تعبیر شدهاند. با این حال وقتی روندهای بلندمدت در کنار تواناییهای ایران به دقت بررسی شود، نتیجهای که حاصل میشود با گفتمان غالب متفاوت است. نمیتوان اقدامات ایران را با بیان روایتی انتقامی از عملیات سایبری خلاصه کرد، بلکه اقدامات ایران آفندی و ناشی از قدرت فزاینده این کشور در عرصه سایبری است.»
سنگتمام ایران در هوش مصنوعی
از طرفی هم «ست جی. فرانتزمن» تحلیلگر اندیشکده آمریکایی «دفاع از دموکراسی» در یادداشتی به مسئله هوش مصنوعی ایران پرداخته و اذعان کرده است: «ایران به دنبال سرمایه گذاری در آموزش جوانان در این زمینهها و کار در حوزه هوش مصنوعی است. ایران در کنار بسیاری از کشورهای دیگر این حوزه را جدی گرفته است.
نویسنده گزارش که پیش از این کتاب «جنگهای کنترل از راه دور: پیشگامان، ماشین کشتار، هوش مصنوعی و نبرد برای آینده» را منتشر کرده است، در پایان این گزارش تاکید میکند؛ تصمیم ایران برای سرمایه گذاری بیشتر روی این فناوریها اهمیت دارد. استفاده از هوش مصنوعی در صنایع دفاعی روند فزایندهای داشته است ضمن اینکه میتواند هدف گیری نظامی را بهبود ببخشد. همچنین AI میتواند در کنار فناوری الکترواپتیک و سایر ویژگیهایی که به شکل روز افزونی برای مقابله با حسگرهای گوناگون در صحنههای نظامی مانند پهپادها و موشکها استفاده میشوند، به کار گرفته شود.
ایران، برترین قدرت منطقهای
«موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک» در گزارش راهبردی سالیانه خود درباره کشورمان و نقش آن در منطقه غرب آسیا نوشته است: «ایران که همواره به عنوان قدرت نظامی منطقه در نظر گرفته میشود، اگرچه بنا به دلایلی، برخلاف سایر همسایگان عرب خود به تسلیحات پیشرفته غربی دسترسی ندارد؛ اما پیشرفت زیادی در عرصه موشکهای بالستیک و کروز و تسلیحات نامتقارنی داشته و میتواند گسترهای به وسعت سراسر خلیج فارس، دریای عمان و دریای سرخ را تحت پوشش خود قرار دهد. این توانایی نظامی ایران در کنار ضعف همسایگانش در مورد ایجاد اتحاد مستمر و موثر و نیز هدر دادن مقادیر هنگفتی برای خرید تسلیحات سبب شده تا ایران به برترین قدرت منطقه مبدل شود.»
ایران، در مسیر توسعه ظرفیتهای اقتصادی
«فارین پالیسی»، نشریه تخصصی سیاست بینالملل که ۵۳ سال قبل «ساموئل هانتینگتون» آن را بنیانگذاری کرده است، با اشاره به کمپین فشار حداکثری کاخ سفید در چند سال گذشته علیه ایران و تأثیر این کمپین بر جامعه و اقتصاد کشورمان مینویسد: «ایران در برابر فشارهای آمریکا مقاومت نشان داده است. در حالی که بسیاری از ایرانیان از فشارهای اقتصادی رنج میبرند، اما اقتصاد این کشور در حال سقوط و نابودی نیست. این برخلاف آن چیزی است که بسیاری از دولتمردان آمریکایی در واشنگتن انتظار داشتند.».
اما لازم است نگاهی جدیتر به پرسش «چرایی انقلاب مردم در سال ۱۳۵۷» بیاندازیم؛ دشمنان شکستخورده در تمامی میدانها و صحنههای مقابله با جمهوری اسلامی در بیش از چهار دهه گذشته، بر روی جنگ شناختی و جنگ روایتها تمرکز کرده، به دنبال تصرف ذهنها و ربودن دلها از طریق روایتهای غلط از اصل انقلاب و گذشته آن هستند.
دشمنان، دوران پهلوی را طوری روایت میکنند که جوان امروزی تصور میکند مردم در آن دوران، غرق در رفاه و آسایش و برخوردار از همه نوع امکانات بودند. دشمنان، دوران پهلوی و رژیم گذشته را طوری روایت میکنند که جوان امروزی، تصور میکند اگر انقلاب نشده بود، ایران امروز از هر جهت در بهترین شرایط بود و مردم ایران از بهترین امکانات برخوردار بودند! از سوی دیگر، دشمنان دوران پس از انقلاب و وضعیت کنونی را طوری روایت میکنند که گویا، مردم ایران نسبت به دیگر کشورها و ملتها، در سختترین وضعیت به سر میبرند. بسیار روشن است که اگر نیروهای دلسوز و انقلابی، روایت درست و بهنگامی از اصل انقلاب و چرایی پدیدآیی آن، از گذشته انقلاب و دستاوردهای آن، از حال انقلاب و قلههای پیشرو برای نسل جوان نداشته باشند، بخشی از این نسل تحت تأثیر روایتهای دشمنان، نسبت به اصل انقلاب بدبین، نسبت به مسئولان بیاعتماد و نسبت به آینده ناامید شده، طبق طراحی دشمنان، نه تنها انقلابی عمل نخواهد کرد؛ بلکه ممکن است در مسیر مخالفت با انقلاب به حرکت درآید. بهترین اقدام در مواجهه با این قبیل مشکلات همان نسخهای است که رهبرمعظم انقلاب بارها بر آن تاکید کرده است و آن چیزی جز همت گماردن برای «جهاد تبیین و جهاد روایت» نیست.
ارسال نظرات